Okunuşu, Anlamı ve Fazileti
Tebbet Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 111. suresidir. 5 ayetten oluşan bu sure, Mekke döneminde indirilmiştir. Adını, ilk ayette geçen "tebbet" (kurusun, yok olsun) kelimesinden almıştır. Bu sure, "Mesed Suresi" ve "Leheb Suresi" olarak da bilinir. Sure, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) amcası Ebu Leheb ve eşinin, İslam'a ve Hz. Peygamber'e (s.a.v.) olan düşmanlıklarını ve bunun sonucunda karşılaşacakları cezayı anlatmaktadır.
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ تَبَّتْ يَدَٓا اَب۪ي لَهَبٍ وَتَبَّۜ ﴿١﴾ مَٓا اَغْنٰى عَنْهُ مَالُهُ وَمَا كَسَبَۜ ﴿٢﴾ سَيَصْلٰى نَاراً ذَاتَ لَهَبٍۚ ﴿٣﴾ وَامْرَاَتُهُۜ حَمَّالَةَ الْحَطَبِۚ ﴿٤﴾ ف۪ي ج۪يدِهَا حَبْلٌ مِنْ مَسَدٍ ﴿٥﴾
Bismillahirrahmanirrahim
1. Tebbet yedâ ebî lehebin ve tebb
2. Mâ ağnâ anhü mâlühû ve mâ keseb
3. Seyaslâ nâran zâte leheb
4. Vemraetüh, hammâletel hatab
5. Fî cîdihâ hablüm min mesed
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
1. Ebu Leheb'in elleri kurusun, (yok olsun) kendisi de yok olsun!
2. Malı ve kazandıkları ona fayda vermedi.
3. O, alevli bir ateşe girecektir.
4. Karısı da, odun taşıyıcı olarak (o ateşe girecektir).
5. Boynunda hurma lifinden bir ip olduğu halde.
Tebbet Suresi, Allah'ın hak dine karşı çıkanların sonunun ne olacağını gösterir. Bu sureyi okuyan kişi, hak yolda olmanın önemini daha iyi anlar.
Tebbet Suresi'ni okuyan kişinin, Allah'ın dinine ve peygamberine düşmanlık edenlerin sonunun ne olacağını bilmesi, onu hak yolda daha kararlı kılar.
Tebbet Suresi'ni okuyan kişinin, düşmanlarından korunacağı ve onların tuzaklarından emin olacağı rivayet edilmiştir.
Tebbet Suresi, kişiyi Allah'ın dinine ve peygamberine bağlılığını artırmaya teşvik eder. Bu sureyi okuyan kişi, Allah'ın dinine ve peygamberine olan bağlılığını güçlendirir.
Tebbet Suresi'nin indirilme sebebi, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) amcası Ebu Leheb ve eşinin, İslam'a ve Hz. Peygamber'e (s.a.v.) olan düşmanlıklarıdır. Ebu Leheb, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) en büyük düşmanlarından biriydi ve ona her fırsatta eziyet ederdi.
Rivayete göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) bir gün Safa tepesine çıkarak Kureyş kabilesini İslam'a davet etmek için onları topladı. Onlara, "Size şu dağın arkasından bir düşman ordusunun gelmekte olduğunu söylesem, bana inanır mısınız?" diye sordu. Onlar da, "Evet, çünkü sen hiç yalan söylemedin" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.), "O halde ben sizi şiddetli bir azaba karşı uyarıyorum" diyerek onları İslam'a davet etti.
Bu daveti duyan Ebu Leheb, "Yazıklar olsun sana! Bizi bunun için mi topladın?" diyerek Hz. Peygamber'e (s.a.v.) hakaret etti. Bunun üzerine Allah, Tebbet Suresi'ni indirerek, Ebu Leheb ve eşinin sonunun ne olacağını bildirdi. Ebu Leheb'in eşi Ümmü Cemil de, Hz. Peygamber'e (s.a.v.) eziyet etmek için yoluna dikenler serper ve ona iftiralar atardı. Bu sebeple, surede "odun taşıyıcı" olarak nitelendirilmiştir.
Tebbet Suresi, Mekke döneminde indirilmiştir. 5 ayetten oluşur. Adını, ilk ayette geçen "tebbet" (kurusun, yok olsun) kelimesinden almıştır. Bu sure, "Mesed Suresi" ve "Leheb Suresi" olarak da bilinir.
Bu surede, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) amcası Ebu Leheb ve eşinin, İslam'a ve Hz. Peygamber'e (s.a.v.) olan düşmanlıkları ve bunun sonucunda karşılaşacakları ceza anlatılmaktadır. Ebu Leheb, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) en büyük düşmanlarından biriydi ve ona her fırsatta eziyet ederdi.
Tebbet Suresi, Allah'ın hak dine karşı çıkanların sonunun ne olacağını göstermektedir. Bu sure, aynı zamanda Allah'ın, peygamberini ve dinini koruyacağının bir işaretidir. Nitekim, surede bildirilen şekilde, Ebu Leheb ve eşi, İslam'a düşmanlıklarının cezasını çekmişlerdir.