Ramazan / Oruç / Orucu Bozan Durumlar

Orucu Bozan Durumlar

Ramazan orucunu bozan durumlar ve yapılması gerekenler

Orucu Bozan Durumlar

Ramazan orucunu bozan durumlar şunlardır:

Yemek ve İçmek

Bilerek yemek yemek veya içmek orucu bozar. Unutarak yiyip içen kişinin orucu bozulmaz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Kim oruçlu olduğunu unutarak yer veya içerse, orucunu tamamlasın. Çünkü onu Allah yedirmiş ve içirmiştir." (Buhârî, Savm, 26; Müslim, Sıyâm, 171)

Cinsel İlişki

Ramazan günü oruçlu iken cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar ve kefaret gerektirir. Kefaret, bir köle azat etmek, buna gücü yetmezse peş peşe iki ay oruç tutmak, buna da gücü yetmezse altmış fakiri doyurmaktır.

İğne ve Serum

Gıda ve keyif verici özelliği olan iğneler (serum, glikoz vb.) orucu bozar. Tedavi amaçlı iğneler konusunda farklı görüşler vardır. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, tedavi amaçlı iğneler orucu bozmaz.

Sigara İçmek

Sigara, puro, nargile gibi tütün ürünlerini içmek orucu bozar. Çünkü bunların dumanı ağız yoluyla içeri alınmaktadır.

Kan Aldırmak (Hacamat)

Kan aldırmak (hacamat) konusunda farklı görüşler vardır. Hanefî mezhebine göre, kan aldırmak orucu bozmaz. Ancak zayıf düşme endişesi varsa, kan aldırmayı iftardan sonraya bırakmak daha uygundur.

İlaç Kullanmak

Ağız veya burundan alınan ilaçlar orucu bozar. Ancak deri üzerine sürülen merhem, krem ve benzeri şeyler ile göze damlatılan ilaçlar orucu bozmaz.

Ağız Bakımı

Diş fırçalamak orucu bozmaz, ancak diş macununun veya suyun boğaza kaçmamasına dikkat edilmelidir. Diş tedavisi sırasında kullanılan ilaçların yutulması durumunda oruç bozulur.

Orucu Bozmayan Durumlar

Aşağıdaki durumlar orucu bozmaz:

  • Unutarak yemek, içmek
  • Ağız ve buruna su çekerken istemeyerek boğaza su kaçması
  • Göze ilaç damlatmak
  • Kulağa ilaç damlatmak
  • Deri üzerine sürülen merhem, krem ve benzeri şeyler
  • Astım hastalarının kullandığı sprey (zorunlu hallerde)
  • Diş fırçalamak (macun veya su yutmamak şartıyla)
  • Kan tahlili yaptırmak
  • Gusül, boy abdesti almak
  • Ağız kokusunu gidermek için sakız çiğnememek şartıyla misvak kullanmak

Oruç Bozulduğunda Yapılması Gerekenler

Oruç bozulduğunda yapılması gerekenler, bozulma şekline göre değişir:

Kaza

Ramazan orucunu mazeretsiz olarak kasten bozan kişi, o günün orucunu kaza etmesi gerekir. Kaza, aynı gün sayısınca başka günlerde oruç tutmak demektir.

Kefaret

Ramazan günü oruçlu iken cinsel ilişkide bulunmak gibi bazı durumlarda kaza ile birlikte kefaret de gerekir. Kefaret, bir köle azat etmek, buna gücü yetmezse peş peşe iki ay oruç tutmak, buna da gücü yetmezse altmış fakiri doyurmaktır.

Fidye

Yaşlılık veya iyileşme umudu olmayan hastalık sebebiyle oruç tutamayanlar, her gün için bir fidye öderler. Fidye miktarı, bir fakiri doyuracak miktardır.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, orucu bozan başlıca durumlar; bilerek yemek ve içmek, cinsel ilişkide bulunmak, gıda ve keyif verici özelliği olan iğneler, sigara içmek ve ağız veya burundan alınan ilaçlardır. Unutarak yemek ve içmek, göze ve kulağa ilaç damlatmak, deri üzerine sürülen merhem ve kremler, kan tahlili yaptırmak ve diş fırçalamak (macun veya su yutmamak şartıyla) gibi durumlar ise orucu bozmaz. Oruç bozulduğunda, duruma göre kaza, kefaret veya fidye gerekebilir.

Diyanet İşleri Başkanlığı