Ramazan orucuna niyet etmenin önemi, zamanı ve şekli
İslam'da tüm ibadetlerde olduğu gibi oruçta da niyet şarttır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
"Ameller niyetlere göredir. Herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur."
Buhârî, Bed'ü'l-Vahy, 1; Müslim, İmâre, 155Niyet, kalp ile yapılan bir iştir. Kişinin oruç tutmaya karar vermesi ve bunu Allah rızası için yapması niyettir. Niyetsiz tutulan oruç geçerli değildir.
Ramazan orucuna niyet etme zamanı, oruç çeşidine göre değişir:
Ramazan orucuna, akşam güneş battıktan sonra ertesi günün imsak vaktine kadar niyet edilebilir. Ancak imsaktan önce niyet etmek daha faziletlidir.
Nafile oruçlara da akşam güneş battıktan sonra ertesi günün imsak vaktine kadar niyet edilebilir. Ancak güneş doğduktan sonra ve öğle vaktine kadar bir şey yiyip içmemiş olan kişi, o gün nafile oruç tutmaya niyet edebilir.
Kaza ve kefaret oruçlarına, akşam güneş battıktan sonra ertesi günün imsak vaktine kadar niyet edilmelidir. Bu oruçlara imsak vaktinden sonra niyet edilmez.
Niyet kalp ile yapılır, dil ile söylenmesi şart değildir. Ancak dil ile söylemek sünnettir. Ramazan orucuna şu şekilde niyet edilebilir:
نَوَيْتُ أَنْ أَصُومَ غَدًا مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ الْمُبَارَكِ فَرْضًا لِلهِ تَعَالَى
"Neveytü en esûme ğaden min şehri ramazâne'l-mübâreki fardan lillâhi teâlâ"
Anlamı: "Niyet ettim Allah rızası için yarın Ramazan-ı Şerif'in farz orucunu tutmaya."
Ayrıca Türkçe olarak "Yarınki Ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" demek de yeterlidir. Önemli olan, kişinin kalbinde oruç tutma niyetinin bulunmasıdır.
Sahur, imsak vaktinden önce yenilen yemektir. Sahura kalkmak sünnettir ve bereketlidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
"Sahur yemeği yiyin, çünkü sahurda bereket vardır."
Buhârî, Savm, 20; Müslim, Sıyâm, 45İftar ise, güneş battıktan sonra orucu açmaktır. İftarı acele etmek sünnettir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
"İnsanlar iftarı acele ettikleri sürece hayır üzeredirler."
Buhârî, Savm, 45; Müslim, Sıyâm, 48Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, oruç ibadetinin geçerli olması için niyet şarttır. Ramazan orucuna, akşam güneş battıktan sonra ertesi günün imsak vaktine kadar niyet edilebilir. Niyet, kalp ile yapılan bir iştir ve kişinin oruç tutmaya karar vermesi ve bunu Allah rızası için yapması niyettir. Dil ile söylenmesi şart değildir, ancak dil ile söylemek sünnettir. Sahura kalkmak ve iftarı acele etmek sünnettir.
Diyanet İşleri Başkanlığı