Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi ile ilgili ayetler ve açıklamaları
Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nden bahseden en önemli sure, Kadir Suresi'dir. Bu sure, Kadir Gecesi'nin önemini ve faziletini anlatmaktadır.
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ ﴿١﴾ وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ ﴿٢﴾ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ ﴿٣﴾ تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ ف۪يهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙ ﴿٤﴾ سَلَامٌۢ هِيَۚ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥﴾
Bismillâhirrahmânirrahîm.
1. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.
2. Ve mâ edrâke mâ leyletül kadr.
3. Leyletül kadri hayrün min elfi şehr.
4. Tenezzelül melâiketü ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min külli emr.
5. Selâmün hiye hattâ matle'ıl fecr.
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
1. Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.
2. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!
3. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.
5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
Kadir Suresi'nde, Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gecesi'nde indirildiği ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmektedir. Bu, Kadir Gecesi'nde yapılan ibadetlerin, bin ayda yapılan ibadetlerden daha faziletli olduğu anlamına gelir.
Surede, Kadir Gecesi'nin önemini vurgulamak için "Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!" ifadesi kullanılmıştır. Bu ifade, Kadir Gecesi'nin değerinin ve faziletinin insan aklının kavrayabileceğinden çok daha büyük olduğunu göstermektedir.
Surenin devamında, Kadir Gecesi'nde meleklerin ve Cebrail'in (a.s.) yeryüzüne indiği belirtilmektedir. Melekler, Allah'ın izniyle her türlü iş için inerler. Bu, Kadir Gecesi'nin bereketini ve faziletini artıran bir unsurdur.
Surenin son ayetinde, Kadir Gecesi'nin tan yerinin ağarmasına kadar bir esenlik olduğu belirtilmektedir. Bu, Kadir Gecesi'nin başından sonuna kadar barış, huzur ve bereket dolu olduğunu göstermektedir.
Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nden bahseden bir diğer ayet, Bakara Suresi'nin 185. ayetidir. Bu ayette, Ramazan ayının, Kur'an'ın indirildiği ay olduğu belirtilmektedir.
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ
Şehru Ramazânellezî unzile fîhil Kur'ânu huden lin nâsi ve beyyinâtin minel hudâ vel furkân.
Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır.
Bu ayet, Ramazan ayının, Kur'an'ın indirildiği ay olduğunu belirtmektedir. Kadir Suresi'nde ise, Kur'an'ın Kadir Gecesi'nde indirildiği belirtilmektedir. Bu iki ayet birlikte değerlendirildiğinde, Kadir Gecesi'nin Ramazan ayı içinde olduğu anlaşılmaktadır.
Ayrıca, bu ayet, Kur'an'ın insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olduğunu belirtmektedir. Bu, Kur'an'ın insanlık için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nden bahseden bir diğer bölüm, Duhan Suresi'nin ilk ayetleridir. Bu ayetlerde, Kur'an'ın mübarek bir gecede indirildiği ve bu gecede her hikmetli işin ayrıldığı belirtilmektedir.
حٰمٓ ﴿١﴾ وَالْكِتَابِ الْمُب۪ينِۙ ﴿٢﴾ اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍۜ اِنَّا كُنَّا مُنْذِر۪ينَۚ ﴿٣﴾ ف۪يهَا يُفْرَقُ كُلُّ اَمْرٍ حَك۪يمٍۙ ﴿٤﴾ اَمْراً مِنْ عِنْدِنَاۜ اِنَّا كُنَّا مُرْسِل۪ينَۚ ﴿٥﴾ رَحْمَةً مِنْ رَبِّكَۜ اِنَّهُ هُوَ السَّم۪يعُ الْعَل۪يمُۙ ﴿٦﴾
Hâ mîm. Vel kitâbil mubîn. İnnâ enzelnâhu fî leyletin mubâraketin innâ kunnâ munzirîn. Fîhâ yufrakû kullu emrin hakîm. Emran min indinâ innâ kunnâ mursilîn. Rahmeten min rabbik. İnnehu huves semîul alîm.
1. Hâ. Mîm.
2. Apaçık Kitab'a andolsun ki,
3. Biz onu (Kur'an'ı) mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz uyarıcıyızdır.
4. Katımızdan bir emirle her hikmetli iş o gecede ayırt edilir.
5. Rabbinden bir rahmet olarak. Şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.
6. Göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin Rabbinden. Eğer kesin olarak inanıyorsanız (bilin ki Allah, bunların Rabbidir).
Bu ayetlerde, Kur'an'ın "mübarek bir gecede" indirildiği belirtilmektedir. İslam âlimleri, bu "mübarek gece"nin Kadir Gecesi olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca, bu gecede "her hikmetli işin ayrıldığı" belirtilmektedir. Bu, Kadir Gecesi'nde, Allah'ın izniyle, bir yıl boyunca olacak olayların belirlendiği anlamına gelmektedir.
Ayrıca, bu ayetlerde, Kur'an'ın "Rabbinden bir rahmet olarak" indirildiği belirtilmektedir. Bu, Kur'an'ın ve dolayısıyla Kadir Gecesi'nin, Allah'ın insanlara bir rahmeti olduğunu göstermektedir.
Kur'an-ı Kerim'de, Kadir Gecesi'nin önemi şu şekilde vurgulanmaktadır:
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nden bahseden en önemli sure, Kadir Suresi'dir. Bu surede, Kur'an'ın Kadir Gecesi'nde indirildiği ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmektedir. Ayrıca, Bakara Suresi'nin 185. ayetinde, Ramazan ayının, Kur'an'ın indirildiği ay olduğu belirtilmektedir. Duhan Suresi'nin ilk ayetlerinde ise, Kur'an'ın "mübarek bir gecede" indirildiği ve bu gecede "her hikmetli işin ayrıldığı" belirtilmektedir. Bu ayetler, Kadir Gecesi'nin önemini ve faziletini göstermektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı