Kur'an-ı Kerim'in 97. suresi ve anlamı
Kadir Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 97. suresidir. Mekke döneminde nazil olmuştur ve 5 ayetten oluşmaktadır. Adını, ilk ayette geçen "Kadir" kelimesinden almıştır. Kadir, "değer, kıymet, şeref, kudret" anlamlarına gelir. Sure, Kur'an-ı Kerim'in indirildiği Kadir Gecesi'nden ve bu gecenin faziletinden bahseder.
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ ﴿١﴾ وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ ﴿٢﴾ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ ﴿٣﴾ تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ ف۪يهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙ ﴿٤﴾ سَلَامٌۢ هِيَۚ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥﴾
Bismillâhirrahmânirrahîm.
1. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.
2. Ve mâ edrâke mâ leyletül kadr.
3. Leyletül kadri hayrün min elfi şehr.
4. Tenezzelül melâiketü ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min külli emr.
5. Selâmün hiye hattâ matle'ıl fecr.
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
1. Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.
2. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!
3. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.
5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
Kadir Suresi'nde, Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gecesi'nde indirildiği ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmektedir. Bu, Kadir Gecesi'nde yapılan ibadetlerin, bin ayda yapılan ibadetlerden daha faziletli olduğu anlamına gelir.
Surede, Kadir Gecesi'nin önemini vurgulamak için "Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!" ifadesi kullanılmıştır. Bu ifade, Kadir Gecesi'nin değerinin ve faziletinin insan aklının kavrayabileceğinden çok daha büyük olduğunu göstermektedir.
Surenin devamında, Kadir Gecesi'nde meleklerin ve Cebrail'in (a.s.) yeryüzüne indiği belirtilmektedir. Melekler, Allah'ın izniyle her türlü iş için inerler. Bu, Kadir Gecesi'nin bereketini ve faziletini artıran bir unsurdur.
Surenin son ayetinde, Kadir Gecesi'nin tan yerinin ağarmasına kadar bir esenlik olduğu belirtilmektedir. Bu, Kadir Gecesi'nin başından sonuna kadar barış, huzur ve bereket dolu olduğunu göstermektedir.
Kadir Suresi'nin fazileti hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Kim Kadir Suresi'ni okursa, Ramazan ayında oruç tutan ve Kadir Gecesi'ni ihya eden kimsenin sevabını alır."
Beyhakî, Şuabü'l-İman, 2344Bu hadis-i şerif, Kadir Suresi'ni okumanın ne kadar faziletli olduğunu göstermektedir. Kadir Suresi'ni okuyan kimse, Ramazan ayında oruç tutan ve Kadir Gecesi'ni ihya eden kimsenin sevabını alır.
Not: Video, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi YouTube kanalından alınmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, Kadir Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 97. suresidir ve Mekke döneminde nazil olmuştur. 5 ayetten oluşan bu sure, adını ilk ayette geçen "Kadir" kelimesinden almıştır. Sure, Kur'an-ı Kerim'in indirildiği Kadir Gecesi'nden ve bu gecenin faziletinden bahseder. Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğu, meleklerin ve Cebrail'in (a.s.) bu gecede yeryüzüne indiği ve bu gecenin tan yerinin ağarmasına kadar bir esenlik olduğu belirtilmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı