Namaz Sureleri / Kafirun Suresi

Kafirun Suresi

Okunuşu, Anlamı ve Fazileti

Kafirun Suresi Hakkında

Kafirun Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 109. suresidir. 6 ayetten oluşan bu sure, Mekke döneminde indirilmiştir. Adını, ilk ayette geçen "kafirun" (kafirler) kelimesinden almıştır. Sure, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) müşriklere hitaben, onların inançlarını kabul etmeyeceğini ve onların da İslam'ı kabul etmeyeceklerini, herkesin kendi inancında kalacağını kesin bir dille ifade etmektedir. Bu sure, inanç özgürlüğünün ve dinde zorlama olmadığının bir ifadesidir.

Arapça Metni ve Okunuşu

Arapça Metni

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ قُلْ يَٓا اَيُّهَا الْكَافِرُونَۙ ﴿١﴾ لَٓا اَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَۙ ﴿٢﴾ وَلَٓا اَنْتُمْ عَابِدُونَ مَٓا اَعْبُدُۚ ﴿٣﴾ وَلَٓا اَنَا۬ عَابِدٌ مَا عَبَدْتُمْۙ ﴿٤﴾ وَلَٓا اَنْتُمْ عَابِدُونَ مَٓا اَعْبُدُۜ ﴿٥﴾ لَكُمْ د۪ينُكُمْ وَلِيَ د۪ينِ ﴿٦﴾

Türkçe Okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim
1. Kul yâ eyyühel kâfirûn
2. Lâ a'büdü mâ ta'büdûn
3. Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd
4. Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm
5. Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd
6. Leküm dînüküm ve liye dîn

Türkçe Anlamı

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
1. De ki: Ey kafirler!
2. Ben sizin taptıklarınıza tapmam.
3. Siz de benim taptığıma tapmazsınız.
4. Ben sizin taptıklarınıza tapacak değilim.
5. Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz.
6. Sizin dininiz size, benim dinim bana!

Kafirun Suresi'nin Faziletleri

Hz. Peygamber (s.a.v.), "Kim yatağına girdiğinde Kafirun Suresi'ni okursa, Allah ona şirkten uzak durma beratı yazar" buyurmuştur.

Hz. Peygamber (s.a.v.), sabah ve akşam namazlarının sünnetlerinde Kafirun ve İhlas surelerini okumuştur. Bu sebeple, bu namazların sünnetlerinde bu sureleri okumak sünnettir.

Kafirun Suresi'ni okuyan kişinin, şirkten ve küfürden korunacağı rivayet edilmiştir.

Kafirun Suresi, Kur'an'ın dörtte birine denk olduğu rivayet edilmiştir. Bu sureyi okuyan kişi, Kur'an'ın dörtte birini okumuş gibi sevap kazanır.

Kafirun Suresi'nin İndirilme Sebebi

Kafirun Suresi'nin indirilme sebebi, Mekke müşriklerinin Hz. Muhammed'e (s.a.v.) yaptıkları bir teklifle ilgilidir. Rivayete göre, Kureyş'in ileri gelenleri Hz. Peygamber'e (s.a.v.) gelerek şöyle bir teklifte bulundular: "Ey Muhammed! Gel, bir yıl sen bizim ilahlarımıza tap, bir yıl da biz senin ilahına tapalım. Eğer senin dinin hak ise, biz ondan nasibimizi almış oluruz. Yok, eğer bizim dinimiz hak ise, sen de ondan nasibini almış olursun."

Hz. Peygamber (s.a.v.), bu teklifi kesin bir dille reddetti ve Allah, Kafirun Suresi'ni indirerek, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) müşriklere vereceği cevabı bildirdi. Bu surede, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) müşriklerin taptıklarına tapmayacağı, müşriklerin de Allah'a tapmayacakları, herkesin kendi inancında kalacağı kesin bir dille ifade edilmektedir.

Kafirun Suresi, inanç konusunda uzlaşma olmayacağını, herkesin kendi inancında özgür olduğunu vurgulayan bir suredir. Bu sure, İslam'ın inanç özgürlüğüne verdiği önemi göstermektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan

Kafirun Suresi, Mekke döneminde indirilmiştir. 6 ayetten oluşur. Adını, ilk ayette geçen "kafirun" (kafirler) kelimesinden almıştır. Sure, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) müşriklere hitaben, onların inançlarını kabul etmeyeceğini ve onların da İslam'ı kabul etmeyeceklerini, herkesin kendi inancında kalacağını kesin bir dille ifade etmektedir.

Bu surede, inanç konusunda uzlaşma olmayacağı, herkesin kendi inancında özgür olduğu vurgulanmaktadır. "Sizin dininiz size, benim dinim bana!" ifadesi, İslam'ın inanç özgürlüğüne verdiği önemi göstermektedir.

Kafirun Suresi, aynı zamanda tevhid inancının önemini vurgulamakta ve şirkten uzak durmanın gerekliliğini hatırlatmaktadır. Bu sure, Müslümanların inanç konusunda taviz vermemesi gerektiğini, ancak başkalarının inançlarına da saygı duyması gerektiğini öğretmektedir.