Büyük Zırh Anlamındaki Dua
Cevşen-i Kebir, "büyük zırh" anlamına gelen, Allah'ın isim ve sıfatlarını içeren, yüz bölümden oluşan bir duadır. Hz. Muhammed'e (s.a.v.) Cebrail (a.s.) aracılığıyla vahyedildiği rivayet edilir. Her bölümünün sonunda "Sübhaneke ya la ilahe illa ente el-eman el-eman hallisna mine'n-nar" (Seni tenzih ederim, Senden başka ilah yoktur. Aman ver, aman ver, bizi ateşten kurtar) cümlesi okunur. Cevşen-i Kebir, Allah'a sığınma, O'nun rahmetini ve mağfiretini dileme, belalardan korunma amacıyla okunan önemli bir duadır.
Cevşen-i Kebir'i okuyan veya taşıyan kişinin, Allah'ın izniyle belalardan, musibetlerden ve kötülüklerden korunacağı rivayet edilmiştir.
Cevşen-i Kebir'i okumanın, bin İhlas Suresi okumak kadar sevap kazandıracağı belirtilmiştir.
Cevşen-i Kebir'i okuyan kişinin kalbinin nurlanacağı, marifetullaha (Allah'ı tanıma bilgisine) ereceği ifade edilmiştir.
Cevşen-i Kebir'i okumanın, Allah'ın rahmetine ve mağfiretine vesile olacağı, günahların affına sebep olacağı rivayet edilmiştir.
Cevşen-i Kebir, yüz bölümden oluşan uzun bir duadır. Her bölümün sonunda şu dua okunur:
Arapça:
سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ
Okunuşu:
"Sübhaneke ya la ilahe illa ente el-eman el-eman hallisna mine'n-nar"
Anlamı:
"Seni tenzih ederim, Senden başka ilah yoktur. Aman ver, aman ver, bizi ateşten kurtar."
Cevşen-i Kebir'i okumak için şu adımları takip edebilirsiniz:
Cevşen-i Kebir'i Arapça aslından okumak isteyenler için kitapçıklar ve mobil uygulamalar mevcuttur. Ayrıca Türkçe meali ile de okunabilir.
Cevşen-i Kebir, Allah'ın bin bir ismini ve sıfatını içeren, yüz bölümden oluşan bir duadır. Her bölümde Allah'a farklı isim ve sıfatlarıyla yakarılır. Aşağıda Cevşen-i Kebir'in bazı bölümlerinden örnekler verilmiştir:
Anlamı:
Allah'ım! Senin isminle istiyorum, ey Allah, ey Rahman, ey Rahim, ey Kerim, ey Mukim, ey Azim, ey Kadim, ey Alim, ey Halim, ey Hakim! Seni tenzih ederim, Senden başka ilah yoktur. Aman ver, aman ver, bizi ateşten kurtar.
Anlamı:
Allah'ım! Senin isminle istiyorum, ey Mevla, ey A'la, ey Evfa, ey Ebka, ey Erda, ey Ezka, ey Ahfa, ey Eşfa, ey Kafi, ey Şafi! Seni tenzih ederim, Senden başka ilah yoktur. Aman ver, aman ver, bizi ateşten kurtar.
Anlamı:
Allah'ım! Senin isminle istiyorum, ey Nur, ey Münevvir, ey Münir, ey Mübin, ey Mübeyyîn, ey Kadir, ey Muktedir, ey Latif, ey Habir, ey Mücir! Seni tenzih ederim, Senden başka ilah yoktur. Aman ver, aman ver, bizi ateşten kurtar.
Anlamı:
Allah'ım! Senin isminle istiyorum, ey Vahid, ey Ehad, ey Samed, ey men lem yelid ve lem yuled ve lem yekün lehu küfüven ehad! Seni tenzih ederim, Senden başka ilah yoktur. Aman ver, aman ver, bizi ateşten kurtar.
Cevşen-i Kebir, Allah'ın isim ve sıfatlarını içeren, yüz bölümden oluşan bir duadır. Her bölümde on isim veya sıfat zikredilir ve her bölümün sonunda "Sübhaneke ya la ilahe illa ente el-eman el-eman hallisna mine'n-nar" (Seni tenzih ederim, Senden başka ilah yoktur. Aman ver, aman ver, bizi ateşten kurtar) cümlesi tekrarlanır.
Cevşen kelimesi sözlükte "zırh, siper, kalkan" anlamlarına gelir. Cevşen-i Kebir'in, Hz. Muhammed'e (s.a.v.) Cebrail (a.s.) aracılığıyla vahyedildiği rivayet edilir. Bir savaş esnasında Hz. Muhammed'in (s.a.v.) üzerindeki zırhın ağırlığından şikayet etmesi üzerine Cebrail (a.s.) tarafından kendisine bu duanın öğretildiği ve "Bu senin için ve ümmetin için bir zırhtır ve koruyucudur" denildiği nakledilir.
Cevşen-i Kebir, Allah'a sığınma, O'nun rahmetini ve mağfiretini dileme, belalardan korunma amacıyla okunan önemli bir duadır. İçinde Allah'ın bin bir ismi ve sıfatı zikredildiği için, bu duayı okuyan kişi Allah'ı daha iyi tanıma ve O'na daha yakın olma imkanı bulur.
Cevşen-i Kebir'i okumak için sakin ve huzurlu bir zaman dilimi seçin. Özellikle gece veya sabah erken saatler, duanın manevi atmosferini daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Cevşen-i Kebir'i okurken, anlamını düşünerek ve huşu içinde okumaya çalışın. Allah'ın isim ve sıfatlarını zikrederken, O'nun büyüklüğünü ve yüceliğini tefekkür edin.
Cevşen-i Kebir'i düzenli olarak okumak, manevi faydalarını daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Her gün bir bölüm veya belirli aralıklarla tamamını okumayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Cevşen-i Kebir'i okuduktan sonra, kendi dileklerinizi içeren bir dua ile tamamlayabilirsiniz. Allah'tan af, merhamet ve hidayet dileyebilirsiniz.